Precis som många andra konstnärliga yrken, är filmkompositör ett prestigefyllt men mycket svårt arbete, speciellt för att skaffa de kontakter som behövs. Det innebär också många timmars slit i studion.

Musiken till filmen ska förhöja budskapet och förmedla känslor till publiken.

En del menar att musiken endast ska fungera som förstärkare till historien och knappt märkas alls, medans andra tycker att den bör bli lika känd som det övriga i filmen. I många fall har det också blivit så, speciellt i Hollywood-produktioner där soundtracket t.o.m. kan belönas med en Oscar.

Filmkompositörens uppgifter

John Williams, Hans Zimmer och James Newton Howard är alla tre världsberömda filmkompositörer som bidragit till riktiga blockbusters. Men hur är livet som kompositör?

En filmkompositör börjar jobbet när filmen börjar bli färdiginspelad för att på så sätt kunna se skådespelarna och höra dialogerna. Detta gör att man kan sätta sig in i situationen och skapa musiken. Man har då enbart några veckor på sig att skriva, vilket kan vara enormt påfrestande. Ofta får man dock ett utdrag av musikstilar som regissören är inspirerad av. Sedan är det bara att begrava sig i studion med alla digitala finesser och ljudeffekter och skapa, skapa, skapa.