All musik kan påverka människan, både positivt och negativt, beroende på vilken smak man har, men det finns faktiskt studier på vissa musikstilar som anses särskilt effektiva för själen.

Heavy metal

Ja, att heavy metal skulle ha en positiv inverkan, var det väl inte många som trodde. Den hårda och aggressiva genren får många människor att hålla för öronen och lämna rummet, när tonåringarna sätter på stereon och börjar headbanga.

Sedan heavy metal uppkom på tidiga 80-talet, har dess dåliga rykte spritts ute i världen och fått många att se rött.

Men nu har en studie påträffats som visar på att denna musikstil kan vara bra för ilskan. Istället för att öka stressen, ilskan och irritationen, fick det motsatt effekt och lugnade ner de som lyssnade på den. Kanske har man underskattat hårdrocken och heavy metalen lite för mycket…

Klassisk musik

Många ungdomar intresserar sig tyvärr inte för den klassiska musiken, trots att den ger en mycket fridfull känsla och lugnar ner sinnet ordentligt. Klassisk musik rekommenderas ofta för avslappning i och med att det sällan förekommer ord som man koncentrerar sig på, och lyssnar man på en opera med nedskriven lyrik, är det inte alltid man förstår det man hör, utan bara nöjer sig med att lyssna.

Dansmusik

För träning är dansmusik eller klubbmusik fenomenalt för att få igång rytmen och tempot. Träningspassen blir mycket mer effektiva och det är betydligt lättare att röra på sig. Bäst är det om man väljer sina egna favoritlåtar som även signalerar positiva minnen från semestern eller från en trevlig kväll med vännerna.

Musik från livets tidiga skede lindrar demens och schizofreni

Vårdarsång som den också har kommit att kallas, är musik från en demenssjuk patients tidiga liv som, tack vare musiken, lättare kan komma ihåg vissa delar från den tiden och kan underlätta kommunikationen med vårdare. Den ska alltså fungera som komplement till medicinen som patienterna måste ta varje dag. Tack vare musiken som patienten hade innan han eller hon blev sjuk, kan glada minnen poppa upp och tillvaron för personen blir lite lättare.

Det är naturligtvis inte bara dementa som påverkas av ungdomens musikminnen, utan alla människor i viss mån. Nostalgi gör att smilbanden åker uppåt och att drömma sig tillbaka då och då, kan förenkla vardagsstressen ibland.