SAMI är en svensk organisation som bl.a. ansvarar för att svenska musiker ska få den ersättning som de har rätt till när deras musik spelas offentligt. Man tänker inte på det normalt, men varje gång en låt eller ett stycke spelas på caféer, gym eller i radio, ska artisten som medverkat vid inspelningen av just den låten, få betalt. Det kallas för royalty och är satt genom ett poängsystem.

Genom sina omfattande register över spelade låtar och inspelningsstudior som artister har använt sig av, kan SAMI eller Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation kontrollera att allt går rätt till och att varje artist blir ersatt för det jobb han eller hon har utfört. De har även koll på utländska artister som medverkat vid inspelningar och samarbetar med motsvarande organisationer i andra länder.

Alla företag som spelar musiken vid offentliga sammanhang, oavsett om det gäller CD, radio eller TV, måste betala en summa till SAMI. Det kan alltså gälla butiker, gym, hotellobbyer och andra platser där människor rör sig.

Bli medlem i SAMI

För att bli medlem, krävs det att man först är ansluten till organisationen. Ett medlemskap är bra eftersom man sedan har rätt att rösta på deras årliga föreningsstämma.

Där har man rätt att uttrycka sin åsikt eller komma med förslag.