När Bob Dylan kom till Greenwich Village i början av 1960-talet så var han främst en uttolkare av gamla folksånger. Men när tiden gick började han längta efter att skriva något eget. När Beatles uppträde på the Star Club i Hamburg, spelade dom mest Chuck Berry-låtar, de fungerade som ett husband och spelade covers som folk ville höra. Ni vet vad som hände sedan. Att hitta sin egen stil är nog egentligen samma sak, oavsett om man är kock, politiker eller musiker. Det kan vara många års strävan bakom att hitta sin egen röst. Tillgången på billiga iphone har gjort det lättare. Du kan spela in din sång digitalt och lägga ut den på nätet samma dag. Du behöver inte ha ett multinationellt skivbolag i ryggen, eftersom tekniken är användarvänlig. Låtskrivare som Caillat spelade in några YouTube-videor och det räckte för att publiken skulle hitta henne.

Musiken har blivit eklektisk

Dagens stilmixar har sin förklaring i att så många har tillgång till teknik. Om du får en idé att använda samisk jojk, eller indiska sitarer till dina dansrytmer så går det att testa med en gång. Den analoga inspelningsstudion där varje instrument fick en kanal är ett minne blott. Om du ville upprepa en fras, var du tvungen att spela in den igen. Idag kan du repetera den 100 gånger med ett musikklick.

Många musiker har som mål när de börjar att skapa lättsjungen popmusik. Men istället kanske någon börjar koncentrera sig på det inspelningstekniska, och blir förnyare inom mixning. En annan musiker bestämmer sig för att skriva låtar åt andra artister och struntar i rampljuset. En tredje kanske använder sitt goda musiköra för att vara talangscout åt något skivbolag och värvar nästa storstjärna.