Något av det tyngsta vi någonsin behöver gå igenom i livet är att säga farväl och gravsätta de vi älskar och alltid vill ha omkring oss. Dessa perioder kan kännas ohanterliga och för många blir livet aldrig som vanligt igen. I dessa svåra tider är det viktigt att känna att man får ett ordentligt avslut, därför är begravningar viktigt och ett tillfälle för alla nära och kära till den avlidne att samlas och sörja tillsammans.

Populära låtar till begravningsceremonin

Vissa låtar har blivit klassiska begravningslåtar som spelats på tusentals ceremonier världen över. För många är det kärlek och hyllningen till livet som ska stå i centrum och som porträtteras absolut bästa av viss typ av musik. De allra flesta av dessa låtar känner du säkert redan igen och har kanske till och med upplevt på en begravning eller minnesstund tidigare.

De bästa tipsen på begravningsmusik:

  • What a wonderful world – Louise Armstrong
  • En stund på jorden – Laleh
  • Bred dina vida vingar – Sonja Aldén
  • You Raise me up – Josh Groban
  • Over the rainbow – Eva Cassidy

Märkbart är att begravningsmusik inte behöver ingå i en viss genre eller ha ett specifikt ämne. Fler tips än de ovan finns hos lova begravning tillsammans med all information du behöver. Ingen låt är för glad eller sorglig för att spelas på en begravning. Det viktigaste är att musiken känns rätt för människorna som är kvar och gärna speglar den avlidne och vad den personen tyckte om i livet.

Många väljer att ta en cover, att göra om en låt eller att välja ut en särskilt glad låt som kan lätta upp stämningen lite. Här finns inga rätt eller fel utan alla väljer så som de själva känner för helt utan pekpinnar eller något dömande.

Uppfylla den sista önskan

Som vi tidigare har varit inne på handlar det sista farvälet om att spegla personen som har lämnat och ger en chans att uppfylla dess sista önskan. Många planerar sin begravning i förväg och har redan då önskemål om musiken. Kutym är att ta dessa önskemål i beaktning och väva in dem i minnesstunden eller ceremonin för att visa respekt men också känna personens närvaro en sista gång.

Du själv har kanske redan nu funderat på vilken eller vilka låtar du vill ska spelas i händelse av din bortgång? Det kan vara bra att ha ett dokument med specifika önskemål eller berätta dem för någon närstående för att vara säker på att de kommer att uppfyllas. Många vill gärna att någon anhörig sjunger eller att en låt ska spelas på ett visst sätt.