Spelar du ett instrument? Känner du att du på något sätt har kört fast, att motivationen är borta och att du lär dig alldeles för långsamt? I så fall kommer här lite guidning om vägledning om hur du kan bli en bättre musiker snabbare och på ett bättre sätt.

En första sak som kan vara bra att se över är rutiner. Hur ofta övar du och hur länge? Att spela enbart när man känner för det kan fungera för vissa men för de allra flesta kommer det alltid att finnas något som är ganska mycket mer lockande än att sätta sig ner och traggla skalor eller nöta in ett nytt stycke. Därför är det viktigt att bestämma sig för hur mycket man vill öva och hur ofta, till exempel en halvtimme om dagen fem dagar i veckan. Här är det viktigt att inte överdriva. Det är bättre att sätta upp låga mål som man klarar, än att sätta upp alltför höga mål som får en att tappa motivationen. Och även om en låt kan verka lika svår att lära sig som att hitta en komradio att hyra i dessa dagar, märker man att man kan lära sig mycket mer än man tror bara man håller uppe kontinuiteten.

För det andra kan det vara bra att tänka på hur man övar. Att bara spela det man kan är till exempel ett ganska bristande sätt att öva på. Att försöka sig på alltför svåra stycken som man aldrig helt behärskar är inte heller optimalt, särskilt inte eftersom det kommer att sänka motivationen. Det är också viktigt att man tänker på att öva i ett lägre tempo än vad slutresultatet är tänkt att ha, för att sedan successivt öka upp till normaltempo. Att plocka ut särskilt svåra delar ur låten man tänkt lära sig, till exempel övergången mellan två ackord, för att öva dem om och om igen är också något som är viktigt för att helt kunna behärska stycket. Tar man detta i beaktning och tar tiden att vara noggrann kommer man till slut att märka att man får ut mer per övad minut och helt enkelt lär sig fortare.

Det tredje och kanske viktigaste för att kunna hålla kontinuiteten uppe och därmed fortsätta utvecklas är att finna sätt att hålla motivationen vid liv. För att göra det kan man fråga sig varför man spelar, sätta upp ett mål, till exempel en låt man vill lära sig, för att sedan sträva mot det målet. Att spela med andra är också något som definitivt ökar spelglädjen och motivationen.

Så nu hoppas jag att du med hjälp av dessa tips ska kunna utvecklas ännu mer som musiker för att kunna nå de drömmar som just du strävar mot.