Att kunna tjäna pengar på sin musik är drömmen för många musiker runt om i Sverige och världen. Men för många blir det aldrig verklighet. Att slå igenom, få stora fanskaror och få turnera för utsålda arenor är tyvärr få förunnat. Men sluta inte drömma. Det går att lyckas.

Att musikbranschen har förändrats de senaste åren kan knappast ha undgått någon. Musiker tjänar inte längre pengar på att sälja album och de summor de får in via streamingtjänster som Spotify och Apple Music är inte stora. Spotify Premium ger till exempel 1,3 öre per lyssning och Spotify Free 0,20 öre per lyssning. Om du vill kunna ha din musik som jobb måste du idag hitta andra inkomstvägar. Det finns flera olika sätt som du kan tjäna pengar på på din musik. Grunden i musikbranschen är upphovsrätten. Den som äger rätten till en låt får en summa varje gång deras låt säljs eller distribueras. Det kallas royalties. Inom musikbranschen delas varje låt i två olika upphovsrätter: ljudinspelning och komposition. Komposition är texter och melodi. Upphovsrätten för ljudinspelningen ägs av dig som artist och ditt skivbolag.

Merchandise

Ett sätt att både tjäna pengar och samtidigt göra reklam för sitt band är att ta fram kläder med tryck på. Att ha en Hoodie med tryck på sprider och lyfter fram ditt varumärke på ett bättre och billigare sätt än mycket annan form av reklam. Att köpa in kläder och produkter med tryck är enkelt och billigt. Du kan därmed göra en ganska bra vinst på att sälja produkter med tryck till dina fans. Det ger dessutom dubbel utdelning. Du får pengar för själva försäljningen och personen som köpt din produkt kommer att bli en gratis reklampelare för dig.

I musikvärlden har tröjor och olika produkter med tryck länge varit en viktig del. Fans visar gärna vilka band de älskar genom att bära deras merchandise. Per såld enhet drar merchandise generellt in mer pengar än album och konsertbiljetter. Titta på hur de stora banden har gjort och låt dig inspireras. Den grafiska designen som används på albumomslagen blir ofta den som sedan används som trycks på produkterna under den kommande turnén. I och med att banden släpper ny merchandise kommer fansen också att köpa den. På så vis fortsätter merchandisen att dra in pengar. Du kan självklart börja med tröjor med bandets logga på för att få ut ditt varumärke och öka er synlighet. Sedan kan du komplettera din merchandise med dina olika albumomslag och utöka till andra produkter än tröjor.

Spela live

Fansen är kanske inte intresserade av att betala för att köpa album längre men de är definitivt fortfarande intresserade av att se sina favoritartister spela live. De allra flesta band har börjat turnera mycket mer än tidigare. Det är här det finns mest pengar att tjäna.