Hjärnan är ansvarig för vår uppfattning om världen, allt från de mest grundläggande funktionerna i vår kropp till de mer komplexa och nästan oförklarliga känslorna som transporteras igenom detta organ. Detta gäller även när man lyssnar på musik. Men vad du kanske inte känner till är att musik har väldigt spännande effekter på vår hjärna, så som att påverka konsumtionsvanor och hur vi uppfattar tidens gång. I den här artikeln förklarar vi några av de känslor och fördelar som du kan uppleva när du kopplat upp dina bluetooth hörlurar till mobilen och favoritlåten sätter igång.

Med musik passerar tiden annorlunda

Har du märkt att all telemarketing har någon musik som går på medan du som kund väntar? Den där musiken finns till för ett specifikt syfte, d.v.s. att göra så att du som kund inte inser att du faktiskt väntar en lång stund för att få hjälp med en viss tjänst. Detta leder till att du som kund med mindre sannolikhet ger upp under samtalets gång, då du inte upplever att du väntar på samma sätt som utan musik. Samma trick används i kontor och andra anläggningar som har väntrum. Det är också en strategi som butiker och köpcentrum använder sig av så att man känner sig mindre stressad under köpets gång.

Musik har en avledande effekt på hjärnan

Vad som händer i dessa situationer är att musiken har en avledande effekt på kundens uppmärksamhet. Den mänskliga hjärnan har en begränsad kapacitet för att ta in information, och med största sannolikhet så kommer hjärnan att fokusera mer på musiken än på tiden. Men det motsatta kan också hända. Att lyssna på musik när man utför en viktig uppgift kan exempelvis leda till att personen upplever att tiden har gått snabbt. Detta eftersom hjärnans kapacitet gått åt att utföra uppgiften och inte fokusera på musiken. Och kom ihåg att om du lyssnar på en låt som du inte gillar, så kan 3 minuter helt plötsligt kännas som 30 minuter i ditt huvud.

Musik berör vår instinktiva rädsla

Nästan alla som har sett filmen “exorcismen” darrar av skräck under scenen där djävulen kastar ut Reagans kropp, men faktum är att skriket i själva verket inte var skådespelerskan Linda Blair, men grisar som förbereds för slakt.

Det finns alltså några ljud som ger upphov till rädsla hos människan, och självklart känner filmindustrin till dessa väldigt bra. Det är därför thriller eller skräckscener alltid är laddade med ljudspår som hjälper till att intensifiera spänningen och rädslan som vi upplever medan man tittar på filmen. Detta fungerar eftersom det finns vissa ljud som människan alltid kommer att associera generellt med fara eller rädsla. Så om du vill vara mindre rädd när du ser på en skräckfilm, så kan ett tips vara att stänga av ljudet under en läskig scen.